El rebuig de la pensió de viduïtat en les parelles de fet no inscrites al registre autonòmic corresponent

La Sala del Social del Tribunal Superior de Justícia del País Valencià manté la decisió d’un jutjat de rebutjar la concessió de la pensió de viduïtat sol·licitada per una dona que havia conviscut amb la seva parella des de l’any 1964 i amb el qual va tenir sis fills, perquè no estava inscrita com a parella de fet a cap registre específic.

Llegeix més…

 

Aquesta sentència cal sumar-la a dues més pronunciades en un mateix sentit i dictades per la mateixa sala, on s’explica que l’aplicació de la doctrina jurisprudencial i els precedents que obren en aquest cas, obliguen a desestimar les pretensions de la demandant al no existir inscripció registral de la parella constituïda de fet (Llei 5/2012, d’unions de fet formalitzades al País Valencià) i que estableix un mínim de dos anys abans de la mort de la parella, a més de constar inscrits amb caràcter constitutiu, d’acord amb la llei que regula les unions de fet d’aquesta comunitat.

 

La dona va demanar el 14 de juny de 2011 la corresponent pensió de viduïtat per la mort de la seva parella, dos mesos abans, la qual va ser-li denegada mitjançant resolució de la Direcció Provincial de l’Institut Nacional de la Seguretat Social, el setembre del mateix any. El mes d’octubre va presentar reclamació prèvia, la qual també va ser desestimada, i posteriorment, va decidir recórrer als tribunals.

 

En la sentència consta que, segons va certificar l’Ajuntament d’Alaquàs, el mort i la demandant estaven empadronats en el mateix habitatge, que constaven inscrits com a pares de sis fills en comú en el corresponent Llibre de Família i que ella, a més, constava inscrita juntament amb la seva parella en els arxius de la Seguretat Social.

 

La recurrent va al·legar dos motius en el seu escrit sostenint que, en aquest cas, la constitució de la parella de fet quedava acreditada mitjançant el certificat d’empadronament, el certificat de convivència i la targeta sanitària, i que per tant quedaven complerts tots els requisits necessaris per tal de percebre la pensió sol·licitada.

 

En la sentència, el tribunal no es discuteix la convivència, ja que aquesta queda provada. Però si que assenyala que el que realment és objecte de discussió és la falta d’inscripció de la parella de fet en el Registre corresponent.

 

En aquesta línia, la sala assenyala que l’aplicació de la doctrina jurisprudencial, en aquest cas, obliga a rebutjar la petició de la demandant al no existir la inscripció com a parella de fet en cap dels registres específics que existeixen en les comunitats autònomes o ajuntaments o la constància de la seva constitució en document públic ja que els altres documents no evidencien i, només demostren, la convivència «more uxorio», o dit d’altra manera, d’unió de fet. (Font: EUROPA PRESS).

Leave A Comment